Ton den Boon

Workshops

Workshop ‘Spraakmakende taal’

Als woordenboekmaker heb ik de afgelopen 25 jaar tienduizenden woorden beschreven die courant zijn geworden. Ik heb echter een veelvoud aan woorden gezien die níét beklijfden. Naar aanleiding daarvan heb ik veel nagedacht over creatieve woordvorming en over de succes- en faalfactoren van nieuwe woorden. Op grond van de verworven kennis geef ik workshops over creatieve woordvorming aan tekstschrijvers, reclamemakers, journalisten en voorlichters.

In deze workshop ga ik in op alle aspecten die een rol spelen bij de woordschepping, zoals conceptualisering (‘Waarvoor zoek ik een woord?’) en woordveldoriëntatie (‘Hoe verhoudt het oord waarnaar ik zoek zich tot woorden voor vergelijkbare zaken?). Uiteraard bestaat de hoofdmoot uit woordvorming zelf. Aan de hand van praktische opdrachten gaan we op zoek naar woorden met een hoge succesfactor.

De workshop woordvorming duurt een dag (10.00-17.00 uur). De workshop kan in company worden gehouden (voor groepen tot circa 8 deelnemers), maar ook worden georganiseerd op eigen locatie in Tiel. Groepen van 3-6 personen; kosten € 350,00 p.p., inclusief lunch. Vraag voor een incompanytraining een offerte aan.

Workshop ‘Woordenboeken maken’

Soms heeft een organisatie behoefte aan een eigen woordenlijst, een terminologielijst of een heus woordenboek over het jargon op de werkvloer. Op papier of online. Hoe pak je zoiets aan? Welke woorden en uitdrukkingen ga je beschrijven? Hoe verzamel je het materiaal? Ga je de trefwoorden ‘op gevoel’ beschrijven of maak je eerst een stylesheet? Als woordenboekmaker heb ik de afgelopen 25 jaar allerlei verschillende woordenboeken gemaakt, zoals de Dikke Van Dale, een spreekwoordenboek en een beurswoordenboek, maar bijvoorbeeld ook woordenboekjes die als marketingmiddel werden ingezet, bv. over HTML-taal en over (Heineken) bier.

Deze workshop is uiteraard gepersonaliseerd, d.w.z. bedoeld voor één persoon of een groepje personen uit een organisatie met een woordenboekwens. De workshop is een introductie, waarin allerlei vragen die voorafgaan aan het eigenlijke werk aan de orde komen, maar waarin ook veel praktische oplossingen worden aangedragen. De workshop kan deel uitmaken van een begeleidingstraject, waarbij ik tijdens het maken van het bedrijfslexicon advies en hand- en spandiensten kan leveren.

De workshop duurt een dag (10.00-17.00 uur) en wordt in company gehouden (voor groepen tot circa 8 deelnemers). De kosten hangen af van de wensen, die in een voorgesprek in kaart worden gebracht.

Laat een reactie achter

Op sociale media ben ik te vinden
voor vragen, suggesties of opmerkingen.